home_md_wht.gif

 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Οι κάτοικοι του χωριού Βρύναινας άρχισαν να καλλιεργούν το τσάι του βουνού που αυτοφυούσε στην περιοχή πριν τριάντα χρόνια. Όταν το εγχείρημα έφερε αποτελέσματα, έγινε προσπάθεια καλλιέργειας και της ρίγανης, που και αυτή αυτοφυεί στην περιοχή. Η ποσότητα που σήμερα συλλέγεται  είναι λιγότερη του τσαγιού και η περισσότερη δένεται σε μάτσο,  ενώ ελάχιστη τρίβεται.  Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας. 

 

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΉΣ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ

1.      ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΚΛΩΝΩΝ ΡΙΓΑΝΗΣ

Το κτήμα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια ρίγανης  θα πρέπει στις αρχές του καλοκαιριού  να οργωθεί με βαθιά άροση, ώστε το κάμα του καλοκαιριού  να το κάνει κατάλληλο για τη μεταφύτευση. Στις αρχές του φθινοπώρου και με τις πρώτες βροχές γίνεται ένα φρεσκάρισμα του εδάφους για να σπάσουν οι μπλάνες, κομμάτια  εδάφους που δεν έχουν διασπασθεί στο διάστημα του καλοκαιριού. Ο καλλιεργητής φροντίζει για την εκρίζωση  φυτών και τη διάσπασή τους σε μικρότερους κλώνους. Οι κλώνοι αυτοί μεταφυτεύονται  σε απόσταση σαράντα με πενήντα περίπου εκατοστών ο ένας με τον άλλον. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές  οι κλώνοι ριζώνουν και την άνοιξη έχουν τη μορφή ενός νέου φυτού.  Τα νέα αυτά  φυτά  όπως είναι φυσικό δεν είναι σε παραγωγική ηλικία κατά το πρώτο καλοκαίρι. Θα πρέπει να γίνεi δύο ετών, να αναπτυχθεί ως φυτό και ύστερα να  παράγει ανθικά στελέχη για συγκομιδή.

2.  ΣΚΑΛΙΣΜΑ - ΒΟΤΑΝΙΣΜΑ

Όπως αναφέραμε παραπάνω τα νέα φυτά πρέπει να γίνου δύο ετών για να δώσουν παραγωγή. Όλο αυτό το χρονικό   διάστημα χρειάζεται συνεχή φροντίδα από τον καλλιεργητή. Ο κύριος εχθρός είναι τα αγριόχορτα που φυτρώνουν ανάμεσα τους και  που προσπαθούν να εξαπλωθούν. Το μόνο όπλο του καλλιεργητή και ειδικά του βιολογικού είναι το σκάλισμα το ξερίζωμα δηλαδή των αγριόχορτων (ζιζανίων) με τη χρήση γεωργικών εργαλείων όπως σκαλιστήρι, τσάπα και το βοτάνισμα την απομάκρυνση δηλαδή των ζιζανίων με τα χέρια όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω εργαλεία πχ. στην  περίοδος πλήρης ανάπτυξης, που υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν  στελέχη. Το σκάλισμα γίνεται μία φορά το φθινόπωρο και μία φορά την άνοιξη. Εάν όμως ο καιρός είναι βροχερός τότε χρειάζεται τρίτο και τέταρτο σκάλισμα. Το βοτάνισμα γίνεται μία φορά το χρόνο, συνήθως πριν τη συγκομιδή.          

3. ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

α) ΚΟΨΙΜΟ -  ΔΕΣΙΜΟ - ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ

Στις αρχές του καλοκαιριού και όταν τα φυτά είναι σε πλήρη ανάπτυξη και  ανθοφορία αρχίζει η συγκομιδή. Ο καλλιεργητής πρέπει να είναι στο κτήμα πριν την ανατολή του ηλίου. Η συγκομιδή γίνεται με το δρεπάνι. Κόβονται με προσοχή τα ανθικά στελέχη της ρίγανης. Η ανθοφορία διαρκεί για λίγο χρονικό διάστημα περίπου 15 ημέρες. Για να επιτευχθεί καλή ποιότητα θα πρέπει η συγκομιδή να γίνει μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η εργασία του καλλιεργητή είναι πολύ σκληρή, επώδυνη και πολύωρη. Τα κομμένα στελέχη μαζεύονται σε μικρές αγκαλιές και στη συνέχεια δένονται σε δεμάτια.  Τα κομμένα στελέχη πρέπει να δεθούν σε ματσάκια ανά δύο. Συγχρόνως γίνεται η απομάκρυνση των ξένων στοιχείων που έχουν απομείνει  από το σκάλισμα και το βοτάνισμα. Είναι μια εργασία χρονοβόρα και πολύωρη, Τα ματσάκια θα πρέπει όσο ακόμα τα κομμένα στελέχη είναι φρέσκα να τοποθετηθούν σε κατάλληλα υπόστεγα για αποξήρανση, Η αποξήρανση διαρκεί για περίπου οκτώ ημέρες και είναι ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες, αφού δεν χρησιμοποιούνται τεχνικά μέσα. Τα αποξηραμένα στελέχη μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, εάν   προστατευτούν  από την υγρασία.