ΤΑ ΜΟΝΑΤΗΡΙΑ ΜΑΣ

ΆΝΩ ΠΑΝΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ ΑΝΔΡΩΑ

ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ

    Τα  μοναστήρια βρίσκονται κοντά στο χωριό Βρύναινα σε απόσταση έξι χιλιομέρων. Ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σ' συτά μέσω του Αλμυρού και της Σούρπης. Η παλιότερη ονοσμασία της Κάτω Μονής Ξενιάς ήταν το "Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου" και αποτελούσε το μετόχι της σημερινής Άνω Μονής Ξενιάς που παλιότερα ονομαζόταν Μονή Κισσιώτισσα, Μονή που χρονολογείται περίπου  τον ένατο αιώνα.

  Συνώνυμη και ταυτόσημη με τα μοναστήρια θεωρείται η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς, που είναι σκέπη και προστασία των πιστών της περιοχής και απανταχού  του κόσμου. Πλήθος πιστών συρρέει καθημερινά στις δύο μονές και με ιδιαίτερη ευλάβεια καταφεύγουν  σ' αυτή   στις 15 Αυγούστου στην Άνω Παναγία Ξενιά και στις 23 Αυγούστου στην Κάτω Παναγία Ξενιά, ημερομηνίες που πανηγυρίζουν οι Μονές και τιμάται και αποδίδεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις Μονές φυλάσσονται Ιερά κειμήλια, χειρόγραφα, χειρόγραφα βιβλία και άλλα  έντυπα με θρησκευτική και ιστορική αξία.     

 

Κάτω Παναγία Ξενιά

Η παλιά Μονή Ξενιά Κτίρια και ναός εγκαταλήφθηκαν με το σεισμό του 1981. Ο αύλειος χώρος της μονής είναι υπέροχου φυσικού κάλους  και χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως χώρος αναψυχής  καθώς και από τη Μονή για θρησκευτικές εκδηλώσεις.  

 

 

                 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

                 

ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

     

 

      

Η ΜΟΝΗ ΚΑΤΩ ΞΕΝΙΑΣ

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1981

ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΆ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΕΜΠΛΟ

  

     

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

                       

Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΩΤΕΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ